Nieuwsbrief nr 4, juni 2019

Editoriaal

Beste vrienden,

Via deze nieuwsbrief willen we jullie herinneren aan onze trefdag van zaterdag 22 juni in Belgradehuis, Belgradestraat 80, Mechelen.

Koen Stuyck, echtgenoot van Gunilla de Graef en woordvoerder van WWF zal in de voormiddag samen met ons nadenken over ‘De staat van de natuurlijke wereld die ons allemaal confronteert met onze verantwoordelijkheid’, d.w.z. met  respectvol ‘rentmeesterschap’. We laten in deze nieuwsbrief Koen Stuyck uitvoerig aan het woord.

In de namiddag worden we gecoacht door Terri Grootjans en willen we een en ander doorspreken m.b.t. de nieuwe interculturele doelstellingen van vzw cimic.  Er wordt ook gezorgd voor extra kinderopvang.

Met de trefdag hopen we een dynamiek op gang te trekken die kan uitstralen naar het grote niet polariserende ‘midden’ waar onze samenleving zo’n behoefte aan heeft.

De bijdrage voor de dag is 20 Euro en wordt ter plaatse betaald. In die prijs is een broodmaaltijd inbegrepen.

Inschrijven kan je via het volgende emailadres: cimicbelgrade@gmail.com

Lees verder het volledige programma…Interview met Koen Stuyck

Stuyck

‘Welkom in de wereld van het antropoceen.’

Koen Stuyck is een cimic-alumni die zijn eerste sporen verdiende in de journalistiek en tijdens zijn leven vele thema’s verkende zoals internationale samenwerking, duurzaam toerisme, milieu en ecologie, mensenrechten. Hij werkte o.m. met Amnesty International, 11.11.11 en StampMedia. Hij schreef ook een roman over het Palestijns-Israëlisch conflict, ’Golem’, en is bezig aan een tweede fictieverhaal. Sinds 8 jaar is hij woordvoerder van het Wereld Natuur Fonds in België.

Lees het interview …


Boekbespreking:

‘ONDERGANG. Waarom zijn sommige beschavingen verdwenen? en hoe kan de onze haar ondergang voorkomen? van Jared Diamond (Spectrum).

JaredDiamond

Jared Diamond

JaredDiamondBoek

In dit fantastische boek laat evolutionair bioloog Jared Diamond je onderduiken in heel veel (bekende en minder bekende) beschavingen die ofwel op bepaald moment ten onder gingen ofwel erin slaagden zich te handhaven. Ze deden dat allen in een natuurlijke context die ze, om te overleven en zelfs te floreren, hebben geëxploiteerd elk op hun manier.

Lees verder …


Programma in oktober (save the date!)

“Scherp denken, dichtbij luisteren” op 12 oktober met Wouter Colpaert.

Hoe vaak stel je een vraag die je wereldbeeld op scherp zet? Hoe vaak schuif je hem opzij, omdat je meer urgente dingen aan je hoofd hebt? En hoeveel gemiste kansen levert dat op? Het herkennen en uitdiepen van een interessante vraag wordt steeds moeilijker gevonden. Niet zo gek. Veel is gejaagd, gericht op oplossingen, verpakt in heldere frames. Social media vragen om snelle meningen.

Lees verder en save-the-date 12 oktober 2019 …

Het aantal deelnemers is beperkt. Meer info volgt eind augustus.


Stuur uw interesse in de workshop – of andere reacties – naar cimicbelgrade@gmail.com.